Liikunta synnytyksen jälkeen
Liikunnan aloittaminen synnytyksen jälkeen on yksilöllistä ja riippuu paljon siitä, miten äiti on liikkunut ennen raskautta, raskauden aikana ja miten synnytys on mennyt ja millainen on synnytystapa ollut. Rauhallinen liikkeelle lähteminen on tärkeää, sillä se nopeuttaa palautumista, auttaa jaksamaan, pienentää synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä sekä rytmittää mukavasti uutta arkea pienokaisen kanssa.
Miten lähteä liikkeelle synnytyksen jälkeen?
Liikkeelle kannattaa lähteä riittävän rauhallisesti. Kevyen kävelyn ja ulkoilun voi aloittaa heti kotiuduttua, kun oma vointi sen sallii. Kävelymatkaa ja vauhti voi pikkuhiljaa lisätä asteittain omaa tuntemuksia kuunnellen. Myös lantionpohjan ja poikittaisen vatsalihaksen harjoittelun voi aloittaa heti synnytyksen jälkeen.
Lapsivuodenaika, eli 1 - 12 viikkoa synnytyksen jälkeen, ovat elimistön nopeinta fyysisen palautumisen aikaa. Tuona aikana elimistö korjaa tehokkaasti itse itseään ja mahdolliset synnytyksessä tulleet haavat ja nirhaamat paranevat. Tämä aika kannattaa pyhittää palautumiselle ja kevyelle liikkumiselle. Liian aikaisin aloitettu ja liian raskas liikunta voi haitata palautumista. Se voi kuormittaa keskivartalo ja lantionpohjaa, lisätä virtsan karkailua sekä riskiä gynekologistenlaskeumien syntymiseen.
Milloin raskasta liikuntaa synnytyksen jälkeen?
Asteittainen liikunnan tehon nostaminen on yleisesti suositeltavaa jälkitarkastuksen jälkeen, mutta tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja osa äideistä voi aloittaa liikunnan tehon nostamisen jo aikaisemminkin. Tärkeää ennen selvää liikunnan tehon ja kuormittavuuden nostamista on, että kontakti omaan lantionpohjaan ja keskivartaloon on löytynyt. Suositeltavaa on myös pyytää ammattilaista arvioimaan, että liikehallinta- ja kontrolli kestää, ennen suuriin ja kuormittaviin liikkeisiin siirtymistä.
Oikein suunniteltu ja ohjelmoitu liikunta parantaa äidin kehontuntemusta, joka saattaa olla raskauden ja synnytyksen jälkeen hukassa, sekä auttaa äitiä palautumaan synnytyksestä ja raskaudesta, jaksamaan arjessa, helpottaa kipuja ja auttaa painohallinnassa. Lantionalueen, alaselän, lonkkien, polvien ja hartian alueen kivut ovat tyypillisiä raskauden ja synnytyksen jälkeen. Liikunta myös lisää mielihyvähormonien eritystä ja näin ollen huoltaa myös pääkoppaa.
Apua liikkeelle lähtöön synnytyksen jälkeen
Liikunnan aloittaminen synnytyksen jälkeen on suositeltavaa, kun muistaa aloittaa riittävän kevyesti ja lisätä tehoa ja kuormittavuutta pikkuhiljaa oman toipumisen edetessä. Kun hallintaa ja tukea keskivartaloon ja lantionpohjaan alkaa löytyä voi hyvin siirtyä isompiin, rankempiin ja kuormittavampiin liikkeisiin. Oikeiden ja turvallisten liikkeiden ja tekniikoiden valinnassa kannattaa käyttää ammattilaisen apua. Äitiysliikunnan ammattilaisena autamme sinua mielellämme turvallisesti ja tehokkaasti liikkeelle synnytyksen jälkeen. Palveluistamme löytyy synnyttäneille äideille suunnattuja pienryhmämuotoisia liikuntakursseja sekä yksilöllistä ohjausta. Ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella, niin autamme sinua eteenpäin.